‘Mensen gaan vliegen als je ze de ruimte geeft’

Rob Groot, Tineke Postma en Sabrien van Dijk

Rob Groot, Tineke Postma en Sabrien van Dijk
Drie oud-collega’s van de gemeente Uithoorn over de beginjaren van OOG

De wortels van OOG liggen eigenlijk in Uithoorn. Daar was Dick Rasenberg sinds 1988 hoofd onderwijs, welzijn en de sociale dienst en Jaap Willem Kuit een van de beleidsmedewerkers. Enkele van hun oud-collega’s blikken terug op het allereerste begin, toen zij OOG zagen ontstaan en het werk bij de gemeente steeds meer iets werd wat Dick en Jaap Willem erbij gingen doen. 

Sabrien van Dijk kende Dick al van Vinea, een reisorganisatie die zeilkampen organiseerde voor de jeugd. “Ik studeerde bestuurskunde in Leiden, net als Jaap Willem, en Dick vroeg mij of ik niet in Uithoorn wilde komen werken. Nou was ik geen bestuurskunde gaan studeren om bij een gemeente te gaan werken. Dick bleef echter aandringen en ik moet zeggen: ik heb er nooit spijt van gehad. De ­mogelijkheden op de afdeling waren geweldig. Dick ronselde allerlei jonge, gretige academici en gaf ze enorm veel vrijheid.”
Het ‘eliteclubje van Dick’, zo stonden de jonge honden ­bekend, vertelt Tineke Postma, de secretaresse van de ­afdeling. “Ze gaven een enorme boost aan de gemeente. Ook mijn functie was nieuw. Ze waren het niet gewend dat werk uit handen werd genomen. Maar voor Dick was het een uitkomst, omdat hij een enorme workaholic is, zeker toen hij het steeds drukker begon te krijgen met OOG.” 

‘Dick ronselde allerlei jonge, gretige academici en gaf ze enorm veel vrijheid.’

Zijn tijd vooruit

Rob Groot werkte al twaalf jaar bij de gemeente Uithoorn, toen Dick er kwam als leidinggevende. “Dick was iemand van de grote lijnen: hij legde de fundamenten en zette de muren neer. De uitwerking liet hij aan anderen. Hij ging dan weer naar de volgende klus. Hij vertrouwde erop dat wij wel binnen de wettelijke kaders zouden blijven. Tegenwoordig zou dat niet meer zo kunnen, denk ik. Alles is nu veel meer vastgelegd in stramienen en procedures. Dick had daar niet veel mee.”
“Eigenlijk was Dick zijn tijd vooruit met zijn stijl van ­leidinggeven”, zegt Sabrien. “Hij gaf ons zoveel kansen, met zoveel energie. Ik had in die tijd geen andere leidinggevende willen hebben. Mensen gaan vliegen als je ze de ruimte geeft.”

Geweldige start

In 1994 kwam ook Jaap Willem bij de gemeente Uithoorn. Zijn oud-collega’s herinneren hem als iemand die voortdurend verliefd was op alles en iedereen. ­Daar werd ­echter niet over gesproken. In ieder geval vulden Dick en Jaap Willem elkaar goed aan: Dick voor de grote lijnen en de energie om dingen voor ­elkaar te krijgen, Jaap Willem voor de planning, de structuur, de grondigheid.
De werklust van Dick, en ook van Jaap Willem, zijn ongeevenaard en legendarisch. Dick zit vaak al om 5 of 6 uur achter zijn bureau en werkt onvermoeibaar de hele dag door. Het gevaar daarvan is dat je denkt: dit wordt ook van mij verwacht. Het heeft Sabrien er in ieder geval van weerhouden om mee te gaan naar OOG. “Ik zou nooit zo volledig alleen maar voor mijn werk kunnen gaan, ik waardeer ook mijn privéleven”, zegt ze. “Toch ben ik nog altijd dankbaar voor de geweldige start die ik heb gekregen. Ik heb daardoor mijn eigen weg kunnen gaan in de boeiende gemeentewereld.” 

Feestjes en uitjes

Mooie herinneringen hebben ze aan hun tijd met Dick en Jaap Willem. Zoals het feestje dat Tineke organiseerde voor een schooldirecteur. “De directeur kwam echter niet opdagen en toen bleek het feestje voor mij te zijn: het was secretaressedag!”
Rob herinnert zich nog een conflict met een school­bestuur en hoe Dick dat in goede banen leidde met de burgemeester als bemiddelaar. “Dick wist altijd wel een weg om toenadering te zoeken.”
Feestjes, uitjes en etentjes waren er volop. Ook dat hoort bij hard werken. Dat was al zo in Uithoorn. En dat is bij OOG zo gebleven. 

Top