‘OOG kent en snapt het systeem zonder erin te geloven’

Tijl Koenderink

Tijl Koenderink
Huidige functies: bestuurder Novilo, VO op Niveau en InSchool Academie, bestuurder School of Understanding Amstelveen

Wie met Tijl Koenderink praat, moet snel kunnen typen. En als je dan je aantekeningen terugleest, denk je: maar hoe maak ik hier nu een logisch verhaal van? Tijl Koenderink denkt snel, zegt veel en springt ook graag van de hak op de tak.

Eerst zijn voorgeschiedenis dan maar: oprichter van Novilo, een opleidingsinstituut over hoogbegaafdheid (of, zoals hij zelf liever zegt: cognitief getalenteerde leerlingen); ­auteur van verschillende boeken over talent en motivatie in het onderwijs; oprichter van Feniks Talent (intussen voortgezet als Feniks Ontwikkelingsbegeleiding), een landelijke jeugdzorgvoorziening die uitgevallen hoogbegaafden helpt reactiveren; oprichter en bestuurder van de innovatieve eenpitter School of Understanding in Amstelveen, met vergevorderde plannen er ook een afdeling voor voortgezet onderwijs aan toe te ­voegen.

Sinds kort is hij 40 jaar. Na een sabbatical van zes maanden in Amerika dacht hij: wat wil ik nu verder? Minder ­bestuurlijk-uitvoerend bezig zijn, dat in ieder geval. Meer tijd hebben om ideeën te bedenken, meer tijd voor reflectie, voor adviezen op een hoger niveau. OOG bleek voor hem het ideale bedrijf om mee te gaan samenwerken. Hij vond er mensen met een gemeenschappelijke drive B
om te werken aan goed onderwijs in het belang van kinderen. “Een bedrijf met zo’n sterk hart voor onderwijs op de juiste manier, dat kom je niet vaak tegen”, zegt hij. “Ze kennen en snappen het systeem zonder erin te geloven. Ze snappen dat uitzonderingen nodig maar vooral ook mogelijk zijn. Ze combineren dat met een hart op de goede plek. Met die basis kom je tot unieke antwoorden.”

‘ Een bedrijf met zo’n sterk hart voor onderwijs op de juiste manier, dat kom je niet vaak tegen.’ 

Veranderexperts met een mening

De afgelopen periode kwam hij door allerlei ontwikke­lingen maar ongeveer tien tot twintig procent van zijn tijd toe aan inhoudelijke vraagstukken. “Ik wil dat weer terugbrengen naar minimaal de helft. Uitvoerend bezig zijn blijft belangrijk om te voorkomen dat je een armchair ­socialist wordt. Het is belangrijk om met één been in de praktijk te blijven staan. En die praktijk is voor mij de ­wereld van onderwijs en jeugdzorg. Het is een prachtig veld met uitstekende professionals. Door de recente stelselwijzigingen is er veel ruimte om unieke passende oplossingen te vinden, maar de samenwerking komt niet altijd goed van de grond. Er is een bepaalde mate van origineel denken nodig, gecombineerd met kennis en ervaring om nieuwe antwoorden te kunnen vinden. En geduld en toewijding om net zo lang door te gaan tot het antwoord er is. Wat nodig is, zijn veranderexperts met een mening, om het verschil te kunnen maken. Die omgeving vind ik bij OOG.”

‘Wat nodig is, zijn veranderexperts met een mening, om het verschil te kunnen maken. Die omgeving vind ik bij OOG.’

Een hub van verandering

Een dergelijke houding brengt ook risico’s met zich mee. Je wijst klanten er soms op dat pragmatisme of werkgeverschap te veel de agenda is gaan bepalen en dat het belang van het kind op de achtergrond is geraakt. Tijl Koenderink is ervan overtuigd dat het beter is om te ­worden weggestuurd doordat je te confronterend bent, dan dat je gecomplimenteerd wordt omdat je zo aardig bent. “Dat is best een spannende houding omdat je niet ­altijd zeker bent van werk. Maar ik geloof echt dat dit onze opdracht is de komende jaren: een soort hub creëren van verandering in mentaliteit en kennis, en daaromheen een netwerk van mensen die daaraan willen bijdragen. Het gaat dan vooral om mensen die openstaan voor veran­dering en die de verandering ook in praktijk kunnen ­brengen. Kennis kun je opdoen, de wil tot verandering moet in je bloed zitten.”

Top