Op de fax naar Dick

Aart Jan Huizing

Aart Jan Huizing
was de eerste medewerker van OOG en is als officemanager tot op de dag van vandaag de onvermoeibare spin in het web van alles wat er voorbijkomt bij OOG.

De eerste brief die binnenkwam, het eerste telefoontje, dat waren wel momenten”, weet hij nog. “We bestaan!” In de beginjaren zat Aart Jan nog grotendeels alleen op het ­kantoor. “Dick en Jaap ­Willem kwamen dan aan het eind van de dag langs om samen lasagne te eten. Communiceren deden we grotendeels via de fax. Als er wat belangrijks binnenkwam, ging dat op de fax naar Dick, en die faxte zijn antwoord dan weer terug. Voor de eerste mobiele telefoons moest je tegen de buitenmuur gaan staan om contact te krijgen.”

‘ Corona heeft het digitale vergaderen een enorme boost gegeven’
Meters uitgaande post

E-mail kreeg OOG pas vanaf 2002 aan de Postjesweg. Het grootste deel van het documentenverkeer bleef echter nog jaren via de post gaan. “Meters uitgaande post lag dan klaar om gesorteerd te worden. Iedereen werd bij elkaar geroepen om te helpen vergaren.” Sinds een jaar of tien werd dat snel minder, en tegenwoordig gaat zo goed als niets meer via de post.
In de coronatijd is daar ineens het vele vergaderen via Teams en Zoom bijgekomen. “Die mogelijkheid was er al jaren, maar het kwam nooit goed van de grond. In het onderwijs zijn ze daar tamelijk conservatief in, men hecht erg aan direct contact. Maar corona heeft het digitale ­vergaderen een enorme boost gegeven. En het blijkt in veel gevallen uitstekend te werken. De kunst is nu om toch momenten te creëren om elkaar te blijven ontmoeten.” 

Pubquiz via Zoom

Bij de laatste verhuizing van OOG eind 2020, van de Postjesweg naar de Maassluisstraat in ­Amsterdam Nieuw-West, is volop rekening gehouden met de nieuwste ontwikkelingen. Zo zijn er drie kleinere vergaderruimtes met ­faciliteiten om digitaal te kunnen vergaderen, iets minder werkplekken omdat er meer vanuit thuis gewerkt zal worden, maar ook weer een OOG-plein om elkaar te ontmoeten en aan de bar te kunnen zitten.
Want de kracht van OOG blijven toch de mensen van OOG. Solli­citatiegesprekken vinden tradi­tioneel plaats in de kroeg, en de jaarlijkse zomerafsluiting en kerstviering met het voltallige personeel behoren tot de ­hoogtepunten van het jaar. ­“Mensen moeten elkaar kunnen ontmoeten, anders gebeurt er niks”, daar is Aart Jan van overtuigd, “desnoods in een pubquiz via Zoom.”

Top