OOG is een bedrijf waar je je snel thuis voelt’

Jan Hus

Jan Hus
Relatie met OOG: teamleider Bestuurs- en Management-ondersteuning van 2004 tot 2016 (en tot op heden: de vaste OOG-hulp-Sinterklaas)   

Jan Hus is een onderwijsman in hart en nieren. Zoals de meeste onderwijsmensen begin je dan voor de klas. Wie talent heeft voor leiding geven wordt directeur. En wie verder kan denken en kijken dan de eigen school, die wordt uiteindelijk bestuurder.

Van 1992 tot 2004 bestuurde Hus het Protestants Christelijk Oecumenisch Onderwijs Amsterdam (inmiddels AMOS), met vijfendertig scholen toentertijd het grootse schoolbestuur van de stad. “Mijn belangrijkste taak: met alle stadsdelen onderhandelen over het onderwijsbeleid. Mijn inzet: voer overal hetzelfde beleid, dat is wel zo praktisch. Ik was bij alle ontwikkelingen ­betrokken, van kunstmagneetscholen tot oplossingen voor het lerarentekort, en had over alles wat te zeggen. Mijn positie was op een gegeven moment zo sterk dat men zei: als Hus zegt, we doen het, dan doen we het. Toen dacht ik: misschien is het nu tijd om wat anders te gaan doen.”

‘Ik leerde OOG kennen als een club jonge honden die alles aannam en pas dan ging kijken wie het kon gaan doen.’

Stevig team

Dick Rasenberg had al een paar keer gepolst of hij niet voor OOG wilde komen werken. Op 1 januari 2004 zette hij de stap. Hij kende Dick al sinds 1996 toen OOG in de meeste stadsdelen Weer Samen Naar School ging coördineren. “Ik leerde OOG kennen als een club jonge honden die alles aannam en pas dan ging kijken wie het kon gaan doen. Er werd altijd hard gewerkt, de sfeer was goed en er was altijd oprechte aandacht voor elkaar. Er is veel deskundigheid in huis bij een stevig team mensen dat op een hoog niveau weet te acteren. OOG is ook een bedrijf waar je je snel thuis voelt, omdat je er de ruimte krijg jezelf te ontwikkelen op een manier die bij je past.”

Een heerlijk chaotische klus

Wat vooral bij Jan Hus paste waren bestuurlijke interim-managementklussen. Zijn eerste opdracht: procesmanager van de verzelfstandiging van het openbaar onderwijs in Amsterdam. “Dat was een heerlijk chaotische klus, omdat iedereen een andere visie had, en het toch gelukt is om het tot een goed einde te brengen.”
Een van de klussen waar hij het meest trots op is: de oprichting van het BBO (Breed Bestuurlijk Overleg) Amsterdam. Mooi daaraan was dat het alle 42 schoolbesturen in de stad om één tafel bracht. Besturen is wat hij het liefste deed. Het was dan ook met een bestuursklus dat hij in 2016, een paar jaar voor zijn pensioen, afscheid nam van OOG. “Een bestuurder van het openbaar onderwijs in ­Purmerend vroeg me om hem waar te nemen tijdens zijn ziekte. Toen hij overleed, adviseerde ik om niet meteen te zoeken naar een opvolger, maar de organisatie de tijd te geven om te rouwen. Toen ze mij vroegen om tot die tijd het bestuur te leiden, vond ik dat ik niet kon weigeren. Ik vond het een mooi einde van mijn lange carrière.”

Top