‘De publieke zaak heeft af en toe een boost nodig om tot innovatie te komen’

Guillermo Holman
Guillermo Holman Huidige functie: directeur-bestuurder SWV PO De Meierij  Relatie met OOG: directeur OOG Advies 2020-2021 

Guillermo Holman werkte nietsvermoedend bij de VNG als beleidsmedewerker onderwijs toen Dick Rasenberg – “de man met het koffertje” – hem ronduit zei: ‘Ik wil dat je bij ons komt werken.’ “Ik had geen plannen om weg te gaan bij de VNG, maar ik begon toch na te denken: waarom vraagt hij dat? We zijn een paar keer koffie gaan drinken en toen begon het te leven. De overstap van de publieke sector naar een commercieel bedrijf was een nieuwe en spannende uitdaging. Ik ben goed in netwerken, het onderhouden van relaties en ik ben extravert. Uiteindelijk durfde ik ja te zeggen.”   

Superprofessionals 

Hij werd directeur van OOG Advies, als opvolger van Rob Naarden die met pensioen zou gaan. In het begin had hij wel wat moeite met de commerciële kant, “maar ik zie ook de meerwaarde. De publieke zaak heeft af en toe een boost nodig om tot innovatie te komen. Daar kunnen externe partijen voor zorgen. En bovendien: het gaat niet om het geld alleen. Zoals Rob Naarden zegt: we doen het voor de maatschappelijke impact, daar gaat het om.”  Hij heeft OOG leren kennen als een bedrijf vol superprofessionals. De wereld die hij kende vanuit het onderwijs – eerst als leerkracht daarna als directeur – en bij gemeenten zit heel anders in elkaar. “Wat ik kende waren teams waarin 25% ambitieus is, 50% meehobbelt en de rest tegenwerkt en lid is van de vakbond. Bij OOG is iedereen ambitieus en gemotiveerd. Wat een verademing was dat!”    

‘OOG past zich goed aan bij de nieuwe tijd, waarin het gaat om het met open vizier aangaan van nieuwe verbindingen’

Nieuwe verbindingen 

Toch kiest hij ervoor om na ruim een jaar weer weg te gaan bij OOG om directeur-­bestuurder te worden bij samenwerkings­verband De Meierij in Den Bosch. “Uiteindelijk ben ik niet echt een ondernemer en past dit nu het beste bij mij”, zegt hij: ­“Onderdeel zijn van een community om iets voor elkaar te krijgen voor kinderen. Bij OOG ben je steeds bezig met losse opdrachten, en dan vertrek je weer. Toen deze kans voorbijkwam, wilde ik die niet laten lopen.”  Waar OOG volgens Guillermo sterk in is, is het aangaan van unieke samenwerkingen in inhoudelijke processen rond complexe thema’s. “Er is veel kennis in huis bij de pro­actieve senior-adviseurs die de junioren meenemen in projecten zodat zij in korte tijd veel leren. OOG past zich goed aan bij de nieuwe tijd, waarin het gaat om het met open vizier aangaan van nieuwe verbindingen. Ik wens ze daarin nog een hele mooie toekomst.”

Top